ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

вторник, 18 януари 2011 г.

РАЗКЪСВАЩАТА БОЛКА НА ЕДИН ЕМИГРАНТ - ВТОРА ЧАСТ

Г-ЖО КУНЕВА, ЗАЩО ИЗЛЪГАХТЕ?

БЪЛГАРИТЕ МРАЗИМ…СЕБЕ СИ

Гледам и изтръпвам – хора с посивели лица, повечето на преклонна възраст, са се вкопчили един в друг в яростна схватка за… парче банан?!?

Страшно, тъжно, срамно. Безнадеждно…

В същия вестник съзирам още една снимка – този път на вътрешността на самолета, с който настоящата парламентарна шефка пътува в чужбина – блясък и разкош, който надали имат и шейховете…Усмихнати, доволни физиономии, сланина,ах, колко сланина по бузите… А нали гласувахме за нея като представител на новата партия, която, както обещаваше нейният шеф, щеше да донесе…справедливост?!? Тоест, след като коланът се стяга, това ще важи за всички. За всички ли…

В същия брой – съобщение, че след дадените десетки милиарди на Гърция сега почти стотина милиарда ЕС ще предостави на Ирландия. Да се готвят Испания, Португалия…

Какво излиза?

Че тези страни, които са на светлинни години от нас, страни, в които милиони българи слугуват и вършат най-черната работа, тоест мият г…, простете, но това си е чистата истина, за да оцелеят, получават от Брюксел десетки милиарди ПОМОЩ!!!

А ние, най-бедната, най-нещастната страна, с най-ниските доходи, които предизвикват сред европейците недоумение и подигравки, тръбим наляво и надясно чрез своите министри и депутати, че сме супер, че сме икономически много добре, че сме стабилни и тъй нататък прочее глупости… Дори и предлагаме помощ на…бедни страни?!?

Какво е това?

Та как можеш да казваш на бялото черно, а на черното – бяло, дами и господа?

Не ви ли е срам от безнадеждните лица на тези горе на снимката пред магазините „Лидл” българи, ваши братя, сестри, родители…

Та какво здравеопазване имаме? Какво образование? Какви условия на учене и живот? Че ние една тоалетна в училищата нямаме като за пред хората? Че ние една канализация нямаме свястна на най-скъпите ни курорти? Че в болниците нямаме апарати за новородените и лекарите трябва да избират кое от тях да остане живо? И още, и още…

Да споменавам ли за цената на храната, за нейното качество, за този прословут стандарт „Стара планина”? Ами за цената на лекарствата… за… Да продължавам ли?

Докога вие ще продължавате да живеете в друга реалност? Докога ще трупате килограми и сланина чрез нещастието на ония, които са ви родили и отгледали?

Защо вместо сърца носите парчета лед? Защо крадохте, а и крадете така, че вашите поколения до десето коляно ще бъдат богати като крезове, нима цялото това имане ще го носите там, откъдето няма отърваване? Или си мислите, че за вас няма отвъдно, че вие сте вечни? Че младостта, че секретарките-любовници, с които обиколихте на свръхлуксозни самолети света за сметка на бедняците-пенсионери с 50 евро доход на месец ще бъдат също вечни?

Защо сте оперирани от усещането за справедливост, за солидарност?

Защо лъжете най-безсрамно Европа, че всичко у нас е тип-топ?

Наскоро имах среща с френски висш политик, който ме запита как е възможно българските роми да живеят като скотове. Попита ме за заплатите и пенсиите ни. Когато му казах истината, той онемя. Гледа ме минута-две, после промълви:” Но как е възможно с такива доходи човек днес да живее?”

И ме стрелна с поглед:” Мосю Райков, аз познавам доста ваши политици, и от новите, и от старите. Защо всички те не казват истината, която вие сега ми казвате, а и ние вече разбираме чрез проблема с вашите роми. Защо г-жа Меглена Кунева, която години наред бе на най-висока длъжност в Брюксел, и то тъкмо по тази тема, дума не промълви за истинското състояние на българите? Защо и вашите депутати, министри, а и висши държавни служители идват в Европа като представители на богата страна, с всичките му екстри, а не казват, че народът ви тъне в мизерия?

Защо, продължи французинът, вашите властници не казват истината, защо не искат помощ? Няма нищо срамно в това, нали затова всички сме членове на Европа – да бъдем солидарни, да превъзмогваме такава бедност като вашата. А не само да наливаме пари на богати страни като Гърция, Ирландия, Испания…

Защо? Защо, мосю Райков, вашите хора мълчат? Защо допускат подобно страшно нещо. Та къде в Европа може човек да живее с 50 евро на месец? Да, разстроихте ме, много ме разстроихте, мосю Райков…”

Какво да му кажа? Как да му отговоря?

Да, мълчах. Тъжно и безнадеждно.

Както всъщност тъжно и безнадеждно се борят на снимката отсреща посивелите хора за парчето банан…

П.П. Вече бях привършил този материал, когато по френското радио RTL чувам как водещият на популярна игра пита участничка чия столица е Братислава. Оная казва: ”На България…”

Ами, това е.

Всъщност това има ли някаква връзка с написаното от мен по-горе? Как мислите – май че не, а? Или може би има. Да, май че има нещичко…

20 коментара:

Анонимен каза...

Уважаеми господине , това че пишете и се трогвате от съдбата на съотечествениците си е добре. Това констатираме и ние тук, които останахме и изпратихме децата си в Европа. България умира, децата нямат шанса на връстниците си в Европа.Няма живот, защото сме мафиотска държава и комунистическите фамилии ограбиха живота на хората, превръщайки се в капиталисти и кръвопийци. Няма спасение. Единственият изход е Терминал 1 и 2.

Анонимен каза...

Благодаря за хубавите думи. Но тъжното е,че и в чужбина ние,българите,сме много студени един към друг,така,както ще те нарани сънародник,чужденец не може...
С поздрав Димо Райков

Анонимен каза...

Понеже съм се побъркал, тук в тази "държава",тук в тази "столица",в която предците ми са се заселили от преди 100 и повечко години,понеже не съм виждал такава вакханалия ,ще цитирам: "Обикновено обществата свършват живота си, когато се окажат в такава безпътица и деморализация, каквато наблюдаваме в България. Интересно е, че ние успяваме да живеем дълго в това състояние, което само по себе си е забележително. Да живееш, сякаш няма бъдеще, в едно протяжно, мрачно и безнадеждно настояще толкова години! Това заслужава сериозно изследване и допуска плашещата хипотеза, че е възможно да продължи безкрайно, че наистина не е епизод, не е временно състояние, не е криза, нито някакъв предел, а колективен режим на живеене. Извън съмнение е, че в индивидуален план хората успяват да оцеляват, поддържайки някакъв по-висок морален, социален и интелектуален стандарт на съществуване. Но като общност, като колектив, като група, регресът е изумителен и има всички признаци, че се задълбочава."

Анонимен каза...

Съгласна съм с вас,господин Райков.Ние сме предаталка раса.Не само политицита лъжат-лъжат и тези българи,които са за зад граница.Никой на казва как всъщност живее и работи.Никой не казва,как ни лъжат разни ,,счетоводители'',които уж ни помагат да си оправим документите в другите държави.Лъжат ни разни ,,босове''на фирми,които трупат пари на наш гръб.Всеки гурбетчия завърнал се в родината,започва да прави трапези,все едно утре е края на света,а всъщност в джоба си има само самолетен билет за връщане в чужбина.Не ни подценяват другите нации,ние сами си подливаме вода.Темата е дълга,но никой работещ в чужбина няма да напише истината,защото сме ,,горд'' народ без покритие.С уважение - Елена Тимотеева

gogi69 каза...

Съжалявам господине, но се съм съгласен с Вас. Принципно сте прав, но твърде силно преувеличавате. Личи че сте литератор. Освен това сте много далеч от фактите относно икономическата обстановка. В крайна сметка се е получило едно невярно и тенденциозно писание.
С уважение
Г.Георгиев, Авиньон

Бори каза...

Гурбетчиите също знаем как умеят да лъжат "качествено" и на Запад. Но там всеки отговаря за себе си и е задължително да си знаеш правата, за да не бъдеш изпързалян. Мен лично са ме лъгали в чужбина българи, местни и чужденци - такава ми е работата. Пенсията на майка ми е 190 лева (38 години тр.стаж като учителка)и на всички тук разказвам как живеят повечето пенсионери в България. Истината е, че сме много наивни и все другите добри, пък ние лоши... Нямаме самочувствие. А трябва да се отстояваме с всички средства, защото заслужаваме.

Анонимен каза...

Г-ЖО КУНЕВА, ЗАЩО ИЗЛЪГАХТЕ?
това Г-н Райков за нас живеещите в България е риторичен въпрос. Тя е от екипа на Сакскобурготски, който ни оправо за 800 дни.

djovi каза...

Вярно е, всичко е вярно! И какво от това? Спряха ли да лъжат? Спряха ли да крадят?Спряха ли да съдират кожата почти на всеки втори!Горд народ!Ако се смята, чегордостта се състои : "На гол тумбак-чифте пищови!" Нещо като при циганите! Че нали като население сме се запътили към тях!

Анонимен каза...

Г-н Райков, стига евтин популизъм, стига сме се вайкали и заливали с негативизъм. Аз живея в тази "бедна" страна, имал съм и хубави и лоши години, но като чета такива писания ( с които е пълно в нета ) се чудя за същата ли България пише или за някаква друга.
Майка ми живее до Лидл и често пазарува там и не се е "вкопчила за парче банан" и нека Ви напомня, че все още има българи като мен с достойнство и подобни статии ме обиждат като част от тази клоака, която изкарвате България. Излезте вечер по ресторантите и ще се учидите колко българи ги използват ( без да са от управляващата партия ), същото е по магазините, моловете, и въобще не знам каква полза имате да изкарате средния българин обезумял и оскотял от мизерия нещастник. Уверявам Ви, че има напълно нормален обществен и социален живот и в тази "изстрала" България, има и театри, изложби, концерти, пърформанси, седмици на модата, архитектурата, дизайна и всякакви евенти посещавани от световни авторитети в конкретните области. Стига с тия внушения, че България е забравено от бога място управлявано от бандити, комунисти, гербери и друга крими сволач. И нека Ви напомня, че най-щастливите хора са народа на Бангладеш, а те са наистина много бедни, което показва, че да си щастлив е умение и напълно субективно усещане, а хора като Вас зорлем депресират хората и ги карат да се усещат нещастни. За част от нещата имате право,но навсякъде по света живота предлага и хубаво и лошо, но като акцентирате само лошото, пропускате ( или нямате очи ) за хубавото, а живота си тече. Знам, че е модерно да се вайкаш, но по-смислено е да търсиш доброто и да го покаваш, дай боже да е заразно, така както е заразен негативизма. Казвам се Стефан А. Данаилов, не обичам анонимноста, но не смятам да си правя профил:))

Анонимен каза...

останахме сами.
Децата ни заминаха.
Колко жалко.

Иванова каза...

Била съм в богати европейски даржави и разликата дори само ако погледнеш зградите които са правени преди векове се чудиш къде си попаднал.Най-напред турците са ни обработили по ориенталски,след това руснаците са ни довършили. Ние смятаме че другите са нищожества, само ние трябва да живеем ,та дори и да ограбвами тези около нас ,които смятаме че не заслужават да живеят така както ние трябва и само НИЕда живеем.

bachym каза...

Много ми хареса статията Ви !
Извиках и аз с цялата си болка !



И все пак на нас в момента защо и как
да ни дадат пари
Нито има причина
нито има начин !
България все още не умира
:)
много ми хареса
поолекна ми за малко

Анонимен каза...

Искам да благодаря на всички вас,приятели,за огромния интерес към РАЗКЪСВАЩАТА БОЛКА НА ЕДИН ЕМИГРАНТ -ПЪРВА И ВТОРА ЧАСТ! Над 3 хиляди са прочели първата и 1500 втората част до този момент. Тоест докоснали са се до моята болка,която,надявам се, е и ваша.Има толкова откровени и живи коментари.И нещо,което ме изуми - в интервю генерал Румен Миланов,секретар на Съвета по сигурност в МС,каза онова,което никой властник досега не го бе казвал - че проблем номер едно в БГ днес за националната сигурност е БЕДНОСТТА! Значи все пак има надежда,а? Дано! Дай Боже!
С поздрав от Париж: Димо Райков
П.П. Надявам се и новата ми книга КЕСТЕНИ ОТ ПАРИЖ,която очаквам наскоро да излезе в ИК ХЕРМЕС да намери подобен отзвук - да,все още има хора с чувствителност в БГ...,

Igelkotten Milli каза...

Г-н Райков, отстрани няй-ясно се вижда, защото ние тук сме на "топа на устата"...И се радвам, че пишете не от България, честно, радвам се, че има достатъчно умни българи да се махнат и да си намерят мястото там, където ги ценят, не ги унижават...
Важното е да останеш човек, българин си роден и това не се променя...

Анонимен каза...

Да,всичко е така!Но,като употребихте думата "оная"-за участничката по RTL радио нещо ме жегна...Трябва ли да ви слушам ?!

Анонимен каза...

ГОСПОДИ КОЛКО СТЕ ПРАВ!!! ВСИЧКО КАЗАНО Е АБСОЛЮТНО ПРАВИЛНО,НО СЕ ЧУДЯ КАКЪВ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОБЕДИНЯВАЩИЯ ДУХ ЗА ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ОВЧИТЕ СИ КОЖИ?

Анонимен каза...

Има решение на мизерията и глада в България/справка/ Нешънъл жеографик-"Оцеляване на предела"/, там подробно обясняват как може да оцелее човек при екстремни обстоятелства! А ние сега сме поставени при такива обстоятелства,нали? Както казва ВЕликият бат Бойко Пожарникаров"Който оцелее,оцелее! Идват избори-БЪЛГАРИ,мислете преди да гласувате!

Анонимен каза...

Много жалко ,но всичко написано от г-н Райков е истина! На богатите всичко е позволено - след три години служба на един такъв и след изразяване на несъгласие на негова форма на управление бях уволнен. Това щеше ли да се случи в една нормална правова държава? Имах надежда , че Борисов ще оправи нещата , но уви - толкова слабо и некадърно правителство нашата страна е нямала. След замразяването на заплати и пенсии и непрекъсната инфлация положението е отчайващо! ДО КОГА!!!o

Анонимен каза...

Да Димо трябва да дигнем пенсиите та да може и българския пенсионер да пазарува по шанс елизе.
Ас съм професионален емигрант с две десетилетен опит и отговорно заявявам бедност има навсякъдде ,но и навсякъде маже да се оцелее само трябва да се работи.Напоследък живея в наи богатата страна като най беден,
и в тази стран власта е положила усиля бедните да не са гладни или пък недаи боже да останат на улицата,а те са си бедни немогат да си позволят да отидат до шанс еллизето щото е далече,камо ли да пазаруват там. Те тук са милиони повече отколкото в България.Но тези бедни много добре си знаят правата а тези дето ги управляват знаят че те си знаят и затова всички знаят как да работят и си гледат работата.Някои в България да си гледа работат?
А крадците ли,е те навсякъде си я гледат,само че на едни места ги наказват а на други не.Виновни тези коит не си гледат работата,и като всички не си я гледат
ами чакаме да се смени едно поколение,така пише в една книга.За съжаление си мисля че няма да е само едно.Така че бъди спокоен Димо има кои да чете Париж Париж за емигранти ,въпреки че моят ненаописан "ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ГАЛАКТИЧЕСКЯ ЕМИГРАНТ" ще е много по пополярен от всяко друго четиво,за справка прочети "ПЪТЕВОДИТЕЛ НА ГАЛАКТИЧЕСКЯ СТОПАДЖИЯ" Д.Адамс с много уважение към паметта му.
П.Е.(професионален емигрант)
Моля да ме простите за кривописа

MARLON каза...

не слушайте какво ви говорят ченгетата или подлогите на ченгетата.
те са едни и същи - комунисти. не толерирайте турците - те само ще мачкат българите. не бъдете комунисти, а разсъждавайте надясно. не се манипулирайте. народа е цигански,чалгаджийски/просташки/,
комунистически,фашистки,тоталитарен,
ами как ще вървят нещата? с изброените по-горе нищо не става.
проблема си е в самия народ.ченгета
цигани,ченгета турци,ченгета комунисти, ченгета фашисти. всичко
това е измет. народа ги слуша.наро-
да си е виновен. да си сърба попарата.