ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

понеделник, 13 септември 2010 г.

В БЪЛГАРИЯ ЦАРИ КОНТРОЛИРАНА БЕДНОСТ

ОРДЕНИ, ОРДЕНИ И… ЛИПСА НА СОЛИДАРНОСТ

Няколко прости неща, за да бъде животът в България нормален


Тези дни България се разлюля от поредната „новина” – държавата щяла да раздава ордени с… парично покритие. Това решение ще бъде взето в отговор на оплакванията на музикантите,че нямали пенсия. И „услужливата” власт веднага реагира – всичко ще бъде тип-топ!
Но как? По какъв критерий?
Парите, пардон,ордените, щял да ги раздава премиерът.
Няма да коментирам, само ще приведа едно мнение от интернет.

Възмутен 08:57 Четвъртък 02 септември 2010
"Доживотните бонуси щял да раздава премиерът! От собствения си джоб може, но от парите на всички, осигурявали и осигуряващи се, е несправедливо и възмутително. Нито един човек не заслужава да живее в оскъдица и мизерия.Вместо да се заиграва с тази или онази професия, да се актуализират законите за заплащане на труда на работещите, на пенсионерите и на безработните, така както е в нормалния свят!"

Нужен ли наистина коментар?
Вместо него ще приведа още едно мнение от интернет. Ето го и него:
"Кой срина икономиката на България през последните 20 години и превърна живота на народа в ад и кой го превърна в безволев роб днес! Защото хищниците, които ограбиха страната, продължават да си живеят необезпокоявано като крезове и да харчат нашите пари! Нас ни интересува потулената истина за прехода, която плутокрацията прикрива и няма сметка да излиза наяве. Вероятно тази истина няма никога да бъде разкрита!"

И тук не е нужен коментар,нали?
Само ще кажа – майка ми,след работа цял живот,си отиде от тоя свят с пенсия от 126 лева,цифром и словом, сто двадесет и шест лева, тоест 63 евро. А онзи ден в Париж нашенчета,турчета от Бургаско, ми казаха:” Дори и за най-елементарната работа в строителството тук ние не се хващаме, ако надницата ни е под 70 евро.”
Значи сметката е проста – цял живот работа, за да получиш накрая пенсия, която се равнява на възнаграждението на най-неквалифицирания работник-емигрант във Франция.
А нали и Франция, и България сме членове на ЕС?
Нали и в едната страна, и в другата живеят хора? Нали и едните, и другите искат да живеят, да се хранят, да раждат и отглеждат деца?
А вече и във Франция, и в България храната,например, струва еднакво…
Да не говорим за медицината във Франция и у нас, да не споменаваме и за социалните грижи там и в България…
Тези въпроси са много, ама страшно много, но сега аз искам да попитам директно.
Колцина от днешните ни управници знаят за т.н. Народен кодекс след Освобождението. Ето какво гласи част от него:
“Грешно е: …Ако кмет, старейшина или друг големец яде сиротинята, граби и съди по хатър…Ако жена, която кърми, не поддои сираче… Ако някой не пригледа сиромаха… длъжника (и) не почака, щом няма сега да плати.”
Да, колцина от днешните ни властници не само знаят тези редове,но и ги …изпълняват?
И продължавам с въпросите.
Еднакво ли е състраданието човешко в нормалния свят и у нас?
Еднаква ли е алчността на елита, който изтупва десет кожи от изпосталялата снага на народа?
Къде го има това да подложиш на геноцид своите си родители, гаврейки се с тях, че няма и пет лева за увеличение на мизерните им пенсийки, а в същото време да изсипваш с шепи купища пари на тарикати и мошеници? И същевременно да се представяш за човек от народа, за социалист, тоест за социално-ориентиран ръководител?
И кога в България ще се намери овластен човек, който наистина да направи едно просто нещо.
Да каже ясно и категорично, че не липсата на пари е причина за днешната мизерия на народа у нас, а несъществуващата на друго място в света алчност на елита! Че пари има,но те потъват в бездънните джобове на олигархията и на нейните слуги, че липсата на солидарност ще изпепели и последната капка вяра у българина, че някога на тази наша земя ще има нормален живот.
Да каже ясно и категорично, че в България има КОНТРОЛИРАНА БЕДНОСТ!
Че парите не се разпределят справедливо, а отиват у определени хора!
Че няма никакъв контрол над бюджетните средства!
Че няма никаква справедливост – например министри и чиновници получават с десетки пъти по-големи заплати във време,когато всички трябва да стягаме колана!
Че нашата администрация е некадърна, отличителна нейна черта е безгръбначието и щуробаджанащината!
Че монополите на топлофикациите, енергото и останалите са просто начин на ограбване,толериран от държавата! Тоест законен начин за ограбване на собствения народ!
Въпроси,въпроси,въпроси…
И приказки за ордени,ордени,ордени…
Ех,Българийо!

Няма коментари: