ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

вторник, 7 май 2013 г.

ТАЙНИТЕ НА ПАРИЖ...

Току-що от Нова телевизия, предаването на Гала "На кафе", ме изненадаха приятно. Помолиха ме да кажа няколко думи за моята книга "55 тайни на Париж" и изобщо за тайните на чудния град... Да се надявам, че е направен запис, за да ви го изпратя по-късничко... А сега ви предоставям, приятели, анотацията на ИК "Хермес" за тази моя книга, която още от 2009 г. вълнува читателите.

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „ХЕРМЕС” представя
третата книга от „парижкия проект” на Димо Райков 

55 ТАЙНИ НА ПАРИЖ
Весел и практичен „пътеводител”
от Димо Райков 

За автора 
Димо Райков е един от най-интересните съвременни български писатели. Роден е на 31 юли 1954 г. в най-строго охраняваното в страните от някогашния Варшавски договор градче Малко Търново, намиращо се в Странджа планина, на няколко километра от българско-турската граница. Райков извървява дългия път от малкото градче до френската столица – до Града на Свободата, Светлината и Духа, за да потвърди думите на американския президент Томас Джеферсън: „Всеки човек има две родини – своята и Франция!“. През последните години Димо Райков поделя времето си между София и Париж, творчески плод на което е уникалният му „парижки проект”.
„Париж е в сърцето ми от дете”,, казва Димо Райков и го доказва в книгите си „Париж, моят Париж…” и „BG емигрант в Париж”. 

„Париж, моят Париж..”, която претърпя три издания, е книга за ония, които не са ходили никога в Париж, и за ония, които искат да го видят още веднъж. В нея парижани и българи разказват за себе си и за Града на светлината и свободата. По думите на автора това е книгата, превърнала се в крайъгълен камък в творчеството му – „С всяка своя клетка усетих, че това е творбата, към която съм вървял цял живот.”
„BG емигрант в Париж“ – продължението на „Париж, моят Париж”, е книга-изповед на оная част от българския народ, която в един момент от своето битие е имала куража да каже: „Стига!“ на всичко онова, което е ставало и става в родината. В нея акцентът е поставен не върху Париж на архитектурните и културни забележителности, на светлината и разкоша, а върху оня другия Париж – на обикновената българска емиграция. Героите в тази книга са ярки личности с интересна съдба. Те са подбрани от многото българи, с които авторът е общувал по време на престоя си в Париж.
През май и юни 2008 година Димо Райков осъществи един уникален маратон с автограф из цяла България. С подкрепата на ИК „Хермес” и Френския културен институт авторът се срещна със своите читатели в градовете София, Варна, Пловдив, Благоевград, Бургас. Почти навсякъде залите бяха пълни. На представянията на двете „парижки книги” присъстваха и много млади хора. Маратонът с автограф продължи и в Париж. Там авторът се срещна със своите най-големи фенове, сред които бяха и много от героите на книгите му.
След „Маратона с автограф” Димо Райков е убеден, че интересът към книгата у нас започва да възкръсва. Това е и една от основните причини да продължи „парижкия си проект”. Поредната изненада, която авторът е подготвил за всички почитатели на Париж и хубавите книги, е веселият и практичен „пътеводител” – „55 тайни на Париж”.

Книгата „55 тайни на Париж”

„Най-доброто място в света, където човек може да отиде, е Париж”. 
Джеймс Болдуин

Колко от нас не са мечтали поне веднъж в живота си да посетят този град? 
Наричат Париж града на любовта, модата, културата и историята. И сигурно има нещо вярно в това. Поне в част от определенията, с които са белязали френската столица. Този град е побрал в себе си цялата палитра от човешки емоции и чувства, които неминуемо пренася върху всеки свой посетител. 
Не един романтик, мечтател или влюбен се е пренасял отвъд ежедневието с желанието да задиша парижкия въздух. Поне насън, а защо не и в действителност. Нито едно сравнение обаче не е в състояние да разкрие истинския облик на Париж. Този град трябва да се почувства. 
Как обаче да почувстваме огромен и пъстър град като Париж? Как да се ориентираме в него? Какво да посетим? Как да се държим с парижани? Как да се „справим” с транспорта и с метрото? Как да си подарим един по-специален момент? Как да го „усетим”? Отговори на тези и много други въпроси дава писателят Димо Райков в новата си книга – трета от уникалния „парижки проект” – „55 тайни на Париж”.
„55 тайни на Париж” представлява весел и практичен „пътеводител” из вечния град Париж. В нея са включени 5 маршрута за 5 дни, карта на града и метрото, 55 снимки и множество тайни и съвети как и къде да се усети душата на Града на светлината. Книгата е увлекателно и необходимо четиво за всеки, който тръгва за чудния град и за всеки, мечтаещ да усети енергията и светлината на Париж. От книгата ще научите, коя е най-голямата тайна на „Шан-з-Елизе”, откъде се вижда най-добре Париж, как да установява контакт с парижаните, стиснати ли са французите, може ли да се продаде Айфеловата кула и още много любопитни подробности, свързани със загадките на този приказен град.
„55 тайни на Париж” е уникална книга, в която освен най-необходимите практически съвети за петте дни на посещението си в Париж, читателят ще има възможност да се докосне и до едни от най-съкровените и любопитни тайни на френската столица, да види с очите си и да почувства със сърцето си, благодарение на есеистичните впечатления на автора, ония места в Париж, чията красота и магия се помни цял живот.

Няма коментари: