ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

вторник, 14 февруари 2012 г.

ПО-ДОБРЕ РОБСТВО ВМЕСТО БГ-ВЛАСТ ВЪВ ФАЛИРАЛА ДЪРЖАВА

РЕКВИЕМ ЗА ХОРАТА ИЗВЪН СХЕМАТА„ Ако искате да станете като България, не се нуждаете от „тройката” – ЕС, ЕЦБ и МВФ. Много е лесно. Обявявате фалит и с вас е свършено”, посочва гръцкият министър Хрисохоидис.

С всеки един изминат ден в чужбина се убеждавам, че България е не само едно от най-прокълнатите откъм човещина места, не само непознат, но и студен във всяко едно отношение остров на бедността.

Сетната си надежда възлагах на Бойко Борисов, или по-точно на образа, който му бяха създали – човек от народа, умее да приказва по народному, но и да усеща болките на обикновените хора, справедлив, борец срещу лошите… Каква хубава приказка… Но какво да се прави – душата българска вече дотолкова бе измръзнала, та се хвана като удавник за сламка. Дано това, което той говореше поне мъничко да излезе истина, дано!

Но сега?

Сега е като преди. За съжаление. За сетно съжаление.

Минаха вече 2,5 години и нещата си вървят почти по предишному. Особено що се отнася до човещината, до Солидарността в българското общество.

Криза било. Трябвало да се стягат коланите. Ама сменете поне плочата. Та България е в криза от двадесет и кусур години, че и колко преди това. Та българинът стяга колана вече толкова време, че не остана нито колан, нито сили…

Обаче ето ти българска работа. Докато в подиграваната у нас Америка, това не мога да го разбера – най-нещастни сме, а иначе все сме най-велики…, богатите сами предлагат да им се увеличат данъците, то у нас пак посягат на… пенсионерите, на най-онеправданите, на най-бедните, на най-болните и беззащитните…

Защо за елита всичко си върви по старому – високи заплати, бонуси, екскурзии-командировки в чужбина, коли, екстри…

Елате в чужбина, в толкова богатата в сравнение с България чужбина и ще видите как тамошните министри и кметове пътуват с велосипеди, с метрото…

Онзи ден гледам популярният в цял Париж кмет на сателитното градче-приказка Венсен – Лоран Лафон, как пътува като напълно обикновен гражданин в претъпканото метро. Отивал на заседание в Народното събрание на Франция. Ами няма ли да закъснее? Не, всичко е предвидено,тръгвал просто по-рано, а и ако има проблем,то той важи за всички, нали?

Кога ще получите такъв отговор от наш министър или кмет, който да видите във вмирисаните дрънчащи трамваи? И веднага ще скочат слугите около него – айде стига с тоя популизъм, та това е министър…

Още помня думите на един дипломат от нисък ранг, мижитурка някаква, но от сой, баща му голяма клечка от онова време и го уредил, къде мислите, ами във Външно, разбира се.

Та този ми разправяше възмутен, когато аз казвах на едно място, че трябва да се намалят разходите на властта – как така ще ме местят в Лондон от апартамент над двеста квадрата в по-малък. За нищо на света не съм съгласен. Аз съм представител на България, аз живея в София в апартамент от петстотин квадрата, под двеста в чужбина не падам. За нищо на света не ще се съглася.

Гледах тогава с широко отворени очи този мерзавец, този червей, който, сигурен съм, никога през живота си не си е изкарвал с труд хляба и си мислех – значи ние сме балами, аз и моето семейство, които с такъв огромен труд изкарваме прехраната си в същата тази чужбина и които по един или друг начин вършим работа в полза на България много повече от този готованец – знаете ли колко французи ми казват, че чрез мен за първи път са се докоснали до България.

Ето, споменатият кмет на Венсен г-н Лоран Лафон така ми каза – вие сте първият българин, с когото разговарям, Вие сте първият човек от тази непозната за мен страна, за която все чуваме лоши неща, а Вие така хубаво говорите за нея…

Да, но аз си знам какво ми коства всичко това. И какво ми е на душата, когато чужденци, писатели, дипломати, депутати…, ме питат – вярно ли е, мосю Райков, че вашите пенсионери получават по 50 евро пенсия? Защо вашите министри и евродепутати не ни казват истината? Защо те разполагат с такива екстри, все едно че са представители на петролна държава?

Къде е тогава този готованец от Външно министерство, та да им отговори? Е, него, разбира се, го няма, той има други, големи „държавни” дела, да мисли как да осребри поредния си мандат в полза на внуци и правнуци – че то не са един и двама внуците, че колко пъти се жени нашенецът, как така ще остава цял живот с една жена, един път се живее…

Малко се отклоних – та как е у нас с „пестенето” по време на криза?

И последната въшка-началник някакъв е непременно с кола, и то последен модел, шофьор, любовница, вървяща в комплект с колата… Ядене, пиене на корем, на аванта… Ех, мила, родна картинка!

Е, онзи ден четох какви пари вземат депутатите –заплата, безотчетни пари за автомобил, две трети от заплатата за сътрудници уж, бонуси от партиите си, командировки в чужбина и у нас… Хиляди, хиляди, хиляди… Същото е и в министерства, уж криза, уж затягане на колани, а са си раздали премии също за хиляди…за добре свършена работа?!? Моля, каква работа? След като сме най-бедната, най-нещастната страна в Европа? Щели да съкращават, а непрекъснато назначават, но все „наши” хора.

А в същото време – родителите ни, а и самите ние, БЪЛГАРИТЕ ИЗВЪН СХЕМАТА, изнемогваме.700 хиляди пенсионери получават пенсия от 136 лева, тоест -68 евро?!? Още един милион са със стотина евро…Това го няма никъде по света!

Това е срамът на България!

И в същото време тези дни властта се закъхърила, че заплатите й били малки – 3000 лева били малко,та щели да се увеличават!?!

Какво е това?

Просто вземам произволни избрани мнения от интернет, които най-добре ще ни отговорят.

Събота, 19-ти Ноември 2011

atarkov: Г-н Борисов,искате заплата като европеиски премиер.Браво.Но и аз искам пенсия като Европеиски локомотивен машинист.Защото 30г съм работил това ,ама ядец.Затова и Вие г-н Борисов,не заслужавате Европеиска заплата.Как може един пенсионер да взема пенсия за една година колкото Вие за един месец?.И Вие да искате още?ЗАСРАМЕТЕ СЕ.НАРОДА ОБЕДНЯ.Никаква актуализация,безработица,младите избягаха а Вие?По голяма заплата.Затова има една дума-ГЬОН СУРАТСТИГА АЛЧНОСТ И ЛАКОМИИ. Гледай какво става, а ма по това мълчите като комунист на разпит. Какви заплати сте си безумци отделно бонусите! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Заплатата на зам. министъра и ИД на холдинга “БЕХ” госпожа Мая Крумова Христова е 60 000 лева/след платен данък/- а това е данъчната и декларация. Тя е огледало на чудеса от придобити имоти. Как тази “калинка” и нейния съпруг за отрицателно време постигнали всичко това а?Това обикновените хора и за 1000 години немогат да постигнат ако ще да са факири!Казва се без коментар! http://register. bulnao. government. bg/2009y/01A2ACD2-C674-4861-8752-4945DBE4ED4026381. xml

Бат Бойко преди 2 години РЕЧЕ: Петък, 18 Ноември 2011, 10:55:31

Всички заплати в държавния сектор под моята. . . Неговата обявена от самия Борисов назованата цифра бе: 3500лева. Е. . . ? За какво говорим като днес има заплати в държавния сектор ЧИСТ-100000лева. Безсрамие, алчници това е. Седнали пенсиите да режат и тавани да им слагат. Отделно къде вече 3 години не ги осъвременяват както е по закона-КСО.

Петък,

Всъщност нужен ли коментар на тези коментари, които макар и понакъсани, но казват нещата.

По същото време, когато пишех този текст, гледах по БНТ за чужбина разговор от студиото във Варна за предстоящата железничарска стачка, както и за повишаването на времето за пенсиониране от 2012 г.

Срамно – българите получават най-жестоките, най-нечовешките по размер пенсии в света – някакви си 50-тина евро на месец при европейски, а и по-високи цени на храните?!?

И ето властта пак си измива ръцете с подложените на геноцид наши родители – как ще посегне на олигарсите, тоест на себе си, затова – сеч на немощните и слабите! Е, какво е това? Дават му трохичка, а сега и нея не искат да му отпуснат. Ех, народе!

В същото време площадите в Гърция, която все нашите властници ни дават за лош пример и ни плашат – а, искате да станем като тях ли – както и тези в Испания, Португалия, Франция, все страни, където милиони българи слугуват и където пенсиите започват от… хиляда евро, са пълни с милиони хора с възгласи и лозунги – „Долу мизерията!”

И никой от тамошните властници не си позволява да ги заплашва, да ги мачка, да им увеличава пенсионната възраст само месеци, след като са уж сключили някакво споразумение, такива мерки се предприемат в течение на двадесет, тридесет, че и повече години, бавно, по-безболезнено… И то при пенсии над хиляда евро… А у нас?

Ето как отговаря гръцкият министър на призивите на ЕС да се намалят заплатите и пенсиите в Гърция:

„Ако искате да станете като България, не се нуждаете от „тройката” – ЕС, ЕЦБ и МВФ. Много е лесно. Обявявате фалит и с вас е свършено”, посочва Хрисохоидис.

Виждате ли как отговаря на Европа един гръцки министър! И само си представете при сходна ситуация как би отговорил български министър!

Но тук има и нещо друго, тук, в този отговор на Хрисохоидис я има и ЦЯЛАТА ИСТИНА!

ЖЕСТОКАТА ИСТИНА, ПРИКРИВАНА от всички властници през прехода – БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Е ФАЛИРАЛА!!!

Просто не може да се живее в такава страна!!!

Ето, това иска, а и ни го казва, право в очите гръцкият министър.

И още нещо страшно, но също така ИСТИНА!

Онзи ден ЦРУ оповести данни за това колко средства заделяли Гърция и България за своите поданици. Гръцката държава, тази държава, която сега е предмет на подигравки на цялата пропагандна машина на България, на която и по медии, и по форуми ние се подиграваме колко е зле, отделяла през 2010 г., внимание, по цели 14 хиляди долара разходи на човек!!!

А прехвалената българска държава, „този „остров на стабилността” отделял за своите граждани по … 2500 долара на човек?!?

Какво повече да говорим!

Просто сметнете – разделете 14 000 на 2500… И вижте как и кой живее по-добре – българинът или гъркът…

А пък като махнем от тези 2500 долара, които са средна стойност, „лапането” на бг-елита, може да си представите каква е истинската цифра на действителния разход за един българин!!!

Срам, срам и пак срам!

Затова и с трепереща ръка, гледайки това предаване по бг-телевизията, записах думите на един от участниците в разговора, железничар от Варна: ”По-добре да ни бяха поробили, те, поробителите, щяха по-човешки да се отнасят към нас, отколкото властниците ни…”

Как да коментирам тези думи-вик на потрес, вик на сетно отчаяние на едни вече обезличени и смачкани до дъното на душата си хора? Не се наемам. А вие?

Мен просто ме е срам, че все пак аз, средноинтелигентният български писател, който живее с неимоверни трудности в чужбина, само и само да не вижда с очите си геноцида над собствения народ, в един момент бях повярвал, макар и мъничко, в нечие обещание…

И все пак аз избрах Свободата. Макар и с цената на лишенията. Но както казва Виктор Юго: ”Само тези, които познават бедността, те познават Свободата!”

Да, беден – всъщност колко му трябва на един човек – няколко зрънца и чаша вода, нали…- но далеч от един пошъл свят, където на бялото се казва черно и обратно, където група богоизбрани заедно с шайка щатни подмазвачи са изрязали съвестта си, оперирали са усещането си за Солидарност и Човещина и са хванали за гушата народа и стискат примката, стискат със садистична наслада…

Всъщност те не усещат ли, че примката е около тяхната шия?

Защото да посегнеш на болния, на беззащитния, на слабия, това е грях, който винаги, рано или късно, се наказва.

Знаем всички от кого, нали?

Да, Той ни е сетната надежда! Той…Париж

ДИМО РАЙКОВ

1 коментар:

Анонимен каза...

SRAMAT E CHUSTVOTO,KOETO NI RAZDELA OT JIVOTNITE ,KOETO ZNACHI RAKOVODNIYAT ELIT NA RB ,OTDAVNA SE E PREVARNALA V CHOVEKOPODOBNI JIVOTNI !