ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

вторник, 28 февруари 2012 г.

АЛЧНОСТТА НА „БОГОИЗБРАНИТЕ” БЪЛГАРИ – ИМА ЛИ Я ПО СВЕТА?

ГЕРБ ОБЕЩАВАШЕ,ЧЕ ЩЕ ИМА СОЛИДАРНОСТ И СПРАВЕДЛИВОСТ…


Идва поредният 3 март… Бях решил този път да напиша едно есе за българите, които работят честно и почтено и изкарват с мъка залъка си. И започнах да търся каквато и да е информация,да се хвана и за сламката…И се „хванах”. И то така се хванах,че кръвното ми хукна нагоре,нагоре…
Гледам снимката й – облечена по последната мода. Но…типична… Хайде да не казвам думата. И продължавам. За миналата година тази госпожа,тоест Виолета Николова,бивша шефка на Агенцията за вписванията, взела премии,кой знае защо наричани от това правителство „бонуси”, в размер на … 73 хиляди лева?!?
Представяте ли си – просто разделете тези пари на дванадесет месеца - да, добра,ама много добра и за супер висш шеф във Франция премия.А да не говорим, че тази премия е дадена в България, най-бедната страна в Европа, където правителството,воглаве с финансовия си министър орева орталъка,че няма и девет лева за повишение на пенсиите от стотина лева...
Продължавам да чета. И се ужасявам. Защото разбирам,че тези пари госпожата сама на себе си е дала,със собствения си подпис…
Онзи ден разговарях с млада жена,българка,която от години изкарва прехраната си в Париж. С няколко висши образования, и то получени във Франция,а не в измислените университети в България, с възможно най-добрите сертификати,специализации и тъй нататък. Заплатата й се оказа по-малка от тази на госпожата. А за премиите да не говорим. Никакви,каза ми тя. А не ми се вярва, продължавам да питам аз нетактично. Това при нас,частното предприятие, е немислимо. В редки случаи, и то съвсем символични. Ами командировки в чужбина? Много рядко,отвръща ми жената, и то най-много за два-три дни,предимно в събота и неделя. Плаща ми се пътя,нощувката и храната. Но пари никакви на ръка не вземам. Останалите разноски са за моя сметка.
Това е. В четвъртата по богатство страна в света… Където пенсионерите получават от 1000 евро нагоре…
А в България? Да,сами си знаем нешата. Знаем и размера на пенсиите на родителите ни – 50-100 евро на месец?!?
И ето – тази Николова взема,поради това,че много,ама много е работила,преработила се е,вижте как ще й се пръсне деколтето… - цели 73 хиляди лева премии за година!!! Които сама си е подарила…
Желанието ми да пиша нещо хубаво за наближаващия празник се изпари. И се досетих за една от около 70-годишните гурбетчийки-българки в Париж, която видях преди дни – един вързоп от дебели дрехи, подути ръце,превързани нескопосно с бинтове, сълзящи очи… Една от хилядите изгонени от мизерията българки,които на преклонна възраст са дошли тук да търсят препитание – сама, никому ненужна… НИЧИЯ…
Гледам снимката в компютъра, пред очите ми е и гурбетчийката-баба…
Да, няма елементарна справедливост, елементарна солидарност в тази наша България. Защото главата ни българска е объркана. А за тази болест лек,поне засега, няма. Няма… И май никога няма да има!
Защото има ли по-ужасно нещо на тоя свят да пълниш гуша,изпращайки майка си на гурбет на преклонна възраст? Има ли,дами и господа, които иначе много добре говорите и пишете,дори и в интернет, по-голямо престъпление от отцеубийството?
Да, Трети март идва... Нашият национален празник...Празникът на два свята в България -взаимно непоносими и отричащи се. Единият, от които е излишен. Кой ли всъщност е той?

П.П.
Бях привършил материала, когато попаднах на публикации в сайта на в. "Труд", от където разбрах,че някакъв си шеф на хазарта у нас бил получил премия от 50 000 лева,шофьорът му- 22000 лева... А пък шефът на отдавна фалиралата Топлофикация, с която аз водя дело,заради това,че живея в чужбина, а те ми начисляват безбожни сметки,получавал заплата от...4460 лева, по-голяма от тази на премиера и президента...Е,вече наистина съжалявам,че повярвах поне мъничко преди две години на словоизлиянията на Борисов,че ще възцари справедливост в България. Ужас!Срам! И мъка,българска мъка...Значи нашите майки и бащи да умират с мизерните си пенсии, да слушат по цял ден как Дянков им внушава,че няма,че хазната е празна,че не може да намери и лев за тях, а в същото време назначеният от него съученик в Агенцията по хазарта да живее на гърба на същите тези наши родители-нещастници като бей...
Откъде този цинизъм и наглост,млади хора? Кой и ка ви научи на това? И къде ще ги носите тези всичките пари,прокиснати от народна мъка?
А в същото време и ние,емигрантите, да треперим в чужбина за едното евро,да не смеем да кажем,че сме българи,защото веднага ни гледат с присмех и презрение, отгоре на това мен в България да ме обвиняват като писател,че не съм бил достатъчно позитивен,че все съм критикувал... Трябва да се мълчи, трябва да се пише и говори само хубаво за страната ни. За да могат те,богоизбраните,назначените некадърници,които на две магарета слама не могат да резделят, да се гаврят с народа си и да дебелеят,дебелеят... Не бих могъл повече да продължа. Просто избирам произволно няколко от коментарите под една от тези публикации на в. "Труд". Ето ги и тях:







kolarov 09:48 Събота 03 март 2012
България по времето на Герб и Бойко е един изпуснат по надолнището влак!Без спирачки и с надута свирка,която няма кой да чуе!Какви са тези заплати на фирми формиращи доход и печалби от приходи от населението?Ами ако се публикуват и сумите от премии/бонуси?Тогава?Всеки ден напред с тази власт е ден загубен за Б-я!Единственото,което ни е гарантирано е по нататъшното обедняване на народа като цяло!Без държавните служители,разбира се!Тях бат Бойко просто ги захранва достатъчно!

Guffaw Department "WAKE$HELP"CO 06:49 Събота 03 март 2012
Времето настъпи...За политиците у нас от преди 22г. до Днес, да наметнат бял чаршаф и бавно да поемат към политическите гробища, защото там е мястото на политическите трупове.България е на Последно място в ЕС и още по-лошо в Цяла Европа и най-лошо - Ние сме на Последно място в Целият Свят!.Къде е причината за това? - Правилно в "Нашите" политици до Сега.Техният Резултат от работата им за 22г. до Днес е нула 0, даже е още по-зле, защото е две нули 00.Гражданите са длъжни при този Резултат - просто да Пуснат Водата след Политиците! ПВП! Граждани - Незабравяйте да пуснете водата, защото иначе ще има голяма смрад!
Подкрепям г-н Kolarov. Прав е, че "всеки ден напред с тази власт е загубен за Бг". Какъв по-голям конфликт на интереси? Топлофикация си прави Наредбите за лични доходи, в зависимост от печалбата, а тя е функция от цените, които те ни налагат за услугата. И всичко било "законно". Но за съжаление, това е общ подход, възможен при наличие на монополи. Ако има реална конкуренция и пазарни принципи, това не може да съществува. При обективно наличие на монопол, процесът се регулира. А за какви регулаторни органи в Бг говорим? Кой ги контролира? С нареждане да се върнат бонусите? И ние викаме "ура"?!

Paste 04:09 Вторник 06 март 2012
Действителният размер на бонусите е огромен. НИС на СДС обяви, че в отчетите на министерствата за изпълнение на бюджета за 2011 година по програми има стряскащи цифри за раздадено Допълнително материално стимулиране (ДМС). Действителният размер на раздадените бонуси е много по-голям от това, което твърдят министрите и премиерът. Министерство на финансите - 55 085 865 лева, Министерски съвет - 4 254 430 лева, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма - 4 274 312 лева, МВР - 20 058 798, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията - 2 453 426 лева (към септември 2011 г.), сочат данните. В здравеопазването са раздадени почти 10 милиона лева, от които 2.5 милиона награди, а министър Стефан Константинов едва преди дни разбрал какви са цените на лекарствата.






Да, коментари на обикновени хора... Които изобщо не се нуждаят от допълнителни коментари,нали? Само ще кажа - поредното,последното разочарование - наистина в България няма спасение от алчността човешка!

Няма коментари: