ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

четвъртък, 21 юни 2012 г.

ДИМО РАЙКОВ ПРЕДСТАВИ "РЕКАТА НА СМЪРТТА ИЛИ РАЗКАЗ ЗА ГЕНЕЗИСА НА ЕДНА ОМРАЗА"

Начало >> Хермес Новини >> Състояха се премиерите на „Реката на смъртта“ от Димо Райков в София, Пловдив, Стара Загора и Бургас








Състояха се премиерите на „Реката на смъртта“ от Димо Райков в София, Пловдив, Стара Загора и Бургас

08-05-2012





„Реката на смъртта“ от Димо Райков е един изключителен роман, който казва нова дума в нашата литература.



Гриша Атанасов – журналист, университетски преподавател



и носител на отличието „Рицар на книгата“



На 26 април 2012 г. в книжарница „Сиела“ в подлеза на СУ „Св. Климент Охридски“ се събраха много почитатели и приятели на писателя Димо Райков. Поводът беше премиерата на новия му роман „Реката на смъртта“. Тя е част от „Маратона с автограф“ на Димо Райков, който ИК „Хермес“ организира по повод излизането на романа.



Представянето започна с встъпителни думи на Десислава Добрева – пиар на ИК „Хермес“, която благодари на домакините от книжарница „Сиела“, на уважилите събитието почитатели на Димо Райков и на Гриша Атанасов, който официално представи книгата и автора. Тя разказа и за „Маратона с автограф“, който стартира на 23 април – Международен ден на книгата и авторското право, в гр. Русе. Там, освен че се срещна с почитателите си, Димо Райков беше и специален гост на официалното откриване на книжарница „Хермес“.







Десислава Добрева не пропусна и факта, че авторът пристигна специално от Париж, за да се срещне с феновете си в България.



След Десислава думата имаше Гриша Атанасов – преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации в СУ „Св. Климент Охридски“, радиоводещ и носител на отличието „Рицар на книгата“. Преди да представи „Реката на смъртта“, Гриша Атанасов каза няколко думи за предишните книги на Димо Райков. Ето какво сподели той за парижкия проект на автора: За Париж е писано толкова много. Да направиш поредица от книги, които да не се окажат повторение на написаното преди теб, а да намерят десетки хиляди български читатели, да накарат тези читатели да копнеят за Париж, за Града на светлината и красотата – това наистина е огромно предизвикателство, което е изпълнено блестящо от Димо Райков.



Гриша Атанасов не скри и добрите си впечатления от новата книга на Димо Райков – „Реката на смъртта“. Според него тя е един изключителен роман, съвестно написан, без експерименти, без увъртане, с честен, реалистичен и психологически много точен език. „Реката на смъртта“ е един изключителен роман, който казва нова дума в нашата литература.



След Гриша Атанасов думата имаше писателят Димо Райков.







Димо Райков благодари на верните си почитатели, на Гриша Атанасов и на издателите си от „Хермес“.







Авторът не скри вълнението си от интереса към новата му книга и разказа на присъстващите в книжарница „Сиела“ за идеята, родила романа, за силата на посланията му, за живота си в Париж и за срещите си със световноизвестни писатели. Той сподели още, че едва ли би имал смелостта да напише подобна книга, ако не живееше във Франция.



Представянето на „Реката на смъртта“ провокира присъстващите, които побързаха да зададат въпросите си към автора.











Публиката беше много активна и в края на премиерата Димо Райков отговори на въпросите, които му зададоха неговите почитатели.



В последните няколко години около Димо Райков се оформя един кръг от изключително интелигентни читатели, които са прочели всички негови книги и присъстват на всяка премиера. Сред тях е и градският заместник-прокурор на София Божидар Джамбазов.







Г-н Джамбазов е един от най-верните почитатели на Димо Райков.



Особено активни бяха и новите фенове на Димо Райков от фейсбук страницата на писателя. Сред тях имаше и много българи, живеещи в чужбина.







Премиерата на „Реката на смъртта“ от Димо Райков завърши с дълга опашка за автографи.







Маратонът с автограф на писателя Димо Райков премина и през Пловдив и Стара Загора.



На 3 май 2012 г. писателят гостува в Пловдив. Авторът беше посрещнат от пълната зала на книжарница „Хермес“ – Централ.



Представянето откри г-н Стойо Вартоломеев, управителят на „Хермес“. Той обяви премиерата като поредната стъпка в събитието, озаглавено „Маратон с автограф“ и организирано от ИК „Хермес“. Вартоломеев спомена, че въпреки че Димо Райков от няколко години живее в Париж, България и проблемите на страната живеят в него. Новият роман „Реката на смъртта“ е посветен тъкмо на тези проблеми. Вартоломеев направи интересен паралел между песента на „Пинк Флойд“ „Тухла в стената“, която се беше превърнала за българите в емблема на прехода и разделението на Студената война, и река Резовска – реката на смъртта, която е бариера между два свята и две идеологии.







Г-н Стойо Вартоломеев представя автора и романа „Реката на смъртта“



Премиерата продължи с речта на автора. Райков призна, че животът му в Париж му е дал силата да напише романа си. Авторът сподели и удивлението си, че авторитетни представители на страни като Германия и Франция, основоположниците на идеята за обединена Европа, все още отбягват темата за хората, загинали в опита си да пресекат границите на Източния блок, включително и българо-турската граница по река Резовска. Райков каза, че това е книга за паметта, която ни определя не само като нация, но и като отделни личности.



След като отговори на въпросите на публиката, авторът изтегли името на печелившия в традиционната томбола на книжарницата. Победителят получи безплатен екземпляр от романа с автограф.







На следващия ден Димо Райков посети и Стара Загора, за да представи романа си на читателите в града. Димо Райков разговаря лично с всеки и се снима за спомен с тях. Срещата посетиха хора от всички възрасти, които останаха поласкани от персоналното отношение на автора и получиха автограф.





Маратонът с автограф на Димо Райков приключи в Бургас. Четенето продължава.

















































1 коментар:

Анонимен каза...

Съжалявам, но празните полета всъщност са снимките. Те така и не излязоха. Какво да се прави,техника...
Димо Райков