ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

неделя, 30 март 2014 г.

МОЯТА НОВА КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА" Е НА ПЪТ КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ...



Днес, в този толкова слънчев ден в Париж, надявам се, че такъв е бил той и в България, прочетох в сайта на ИК "Хермес", че моята книга "Диагноза:българин в чужбина" ще излезе от печат през април. Това е специална книга за мен и вестта ме зарадва много. И си припомних спонтанно за началото на книгите ми за Париж, за посрещането на "Париж, моят Париж...", за отзивите, разбира се, за малка част от тях... Пожелавам на всички колеги подобни думи, породени в сърцето след прочита на техните книги!

ОТЗИВИ ЗА КНИГАТА "ПАРИЖ, МОЯТ ПАРИЖ..."

„Уважаеми господин Райков, много благодаря за Вашия топъл прием на щанда на издателство „Хермес” по време на панаира на книгата в София и същевременно благодаря за вашата творба за Париж. За мен винаги е голямо удоволствие да видя столицата на страната, която представлявам, оценена от чужденец. Уверявам Ви, че тя ще остане за мен много скъп спомен.”
Етиен дьо Понсен –
посланик на Франция в България

„Приятелю, пожелавам ти красива творческа свобода. Благодаря ти за посрещането в твоята страна. Надявам се един ден да чета книгите ти на френски език. Нека моята симпатия да бъде за теб, писателю!”
Марк Леви -
световноизвестен френски писател

„Когато идва в Париж, Димо Райков не спира да разглежда и записва: улиците, паметниците, минувачите, своите наблюдения, своите контакти. Хората, които среща, са толкова различни както по своя произход и професия, така и по причините, които са ги накарали да живеят в Париж. През целия ден той продължава да се разхожда в познатите квартали... Както сам би могъл да каже, не съществува в Париж квартал, който не трябва да се познава.
Той се разхожда, той гледа. И води своите бележки. Да посетиш Париж, без да се качиш на Айфеловата кула? Невъзможно! Но да бъдеш информиран за Париж лично от директора на Офис дьо туризъм, такава възможност не се дава на всеки. Димо Райков е търпелив, той умее да чака. И един ден той се среща с този човек в неговия офис – господин Пол Рол, който въпреки натоварената си програма намира време да се види с него и да му говори за Париж повече от един час.
Както всички градове в света Париж може да ви предложи много свои лица, ако се интересувате от неговото разнообразие. От една страна сериозни, разбира се това е историята, но също така и анекдотични или доставящи удоволствие, или пък факт, който не е известен на повече от няколко души. Знаете ли, например, че противно на това, в което вярват всички, идеята за построяването на Кулата не принадлежи на Айфел, а на двама негови сътрудници? И че в началото Айфел е бил също против проекта. По-късно той го приема и това му дава възможност да остави името си в историята.”

сп. „Ревю периодик” - Париж

„Скъпи господин Райков, щастлив съм да установя, че Вашата книга има толкова голям успех. Благодаря за чудесното описание и пресъздаване на атмосферата в „Мулен Руж” – книгата Ви ще бъде на челно място в нашия музей!”
Жан-Люк Пео-Рико
директор на „Мулен Руж”

„Господин Райков, с моя съпруг се надпреварвахме кой по-напред да прочете Вашата книга. Аз съм била десетки пъти в Париж, но чрез Вас направих най хубавото си пътешествие из любимия град.”
Татяна Лолова

„Книгата на Димо Райков „Париж, моят Париж...” е истински бестселър на българския книжен пазар!”
Ники Кънчев – радио „Дарик”

„Книгата „Париж, моят Париж...” на писателя Димо Райков бе събитието на парижката вечер в София, която събра много почитатели на Париж във Френския институт. Писателят дълго обикалял града на художниците, разпитвал и снимал парижани от всички социални слоеве, за да събере материали за творбата си. Той издава най-любопитните факти от живота на френския столичанин, като вече книгата се радва на втори тираж. „Това е книга, за ония, които не са ходили в Париж, както и за ония, които искат да го видят още веднъж.”, пише върху корицата на солидния том, дело на издателство „Хермес”.
Васил Балев – в. „Труд”

„Пишейки за Париж, аз пиша за София с надеждата, че тези два свята може да се докоснат, твърди писателят Димо Райков за новата си книга. В препълнения салон на Френския културен институт един от най-интересните ни съвременни писатели представи книгата си „Париж, моят Париж...”. По думите на Райков всеки си има родина, но Париж е за всички. Това е градът на духа и родината на любовта. Описването на Париж и събирането на истории за Димо Райков не е самоцел. Той изследва културата на французите, техния манталитет, протестите на едно общество, за което властта е предадена на избраниците от народа, и тя може да бъде отнета по всяко време.”
Таня Иванова – сайт на в. „Пари”

„В нашумялата книга на писателя Димо Райков чрез разказите на парижани и български емигранти се проследява многообразния живот на един от най-красивите градове в света.”
в. „Класа”

„Книгата на Димо Райков не е пътепис. Но въпреки това разкрива доста точно атмосферата на Париж, утаена в срещите с няколко десетки хора. Париж, според автора е най-любимият човек, който всеки от нас, дошъл на този грешен свят, носи в душата и сърцето си като символ на свободата, красотата и радостта от живота.”
Людмила Габровска – в. „Новинар”

„Книгата на писателя Димо Райков е уникална и по съдържание, и по структура. Тя е богата на житейски, социално-психологически и философски внушения. В нея отново откриваме мащабното мислене и вроденото майсторство на този писател да извлича моралното и аморалното от своите герои. Книгата е много четивна, явно е писателското умение да предразполага събеседниците си към пределна откровеност, откроява се и писателското „божествено” дихание при пресъздаването на образа на Париж.
Димитър Костадинов – в. „Компас” (Б-с)

Отзиви за книгата "Париж, моят Париж" в сайта на книжарница "Светове"

Александър

Чудесна книга, в която авторът майсторски пресъздава атмосферата на вековния град. След дълги години странстване зад граница се убедих, че френската столица е един мнoгoлик град, който никога не омръзва.
Именно тази разноцветност на Paris, съчетана с поетичния стил на автора, карат читателя да се замечтае и да се впусне в нова разходка на въображението из съхранилите своята самобитност и вдъхновили редица поколения велики автори парижки улици.
Тъжната нотка в книгата е внесена от неприятната за някои констатация, че каквито и да са недостатъците на Paris, той пак изглежда като приказка в сравнение с нашата балканската реалност.

Дора Ганева

Уважаеми г-н Райков! Прочетох книгата Ви на един дъх. Прекланям се пред Вашето умение да опишете Града на свободата, светлината и любовта. Всяка фраза докосваше самата мене до великолепието на Париж, до който се бях домогнала няколко пъти в младостта си.
Четейки книгата Ви, определяща я като своеобразен художествен пътепис, не останах безразлична, аз наистина се почувствах като същество, равностойно на Бог. Аз съм в такава фаза от моя живот, която няма да ми позволи за пореден път да подишам въздуха на Париж и да се уверя, че действително в този град има всичко. Вашата великолепна книга ми подари една прекрасна разходка из любимия град, за което Ви благодаря и Ви благославям. Желая Ви здраве и успехи в творческите Ви проявления.

Ваша ценителка Дора Ганева

Бойка и Милко

Оценяваме книгата с максималните 10 точки, защото това е наистина една хубава и много стойностна книга! Написана е много образно и емоционално. Тя увлича читателя още от самото начало и го потапя в прекрасния свят на Париж по такъв начин, че той се чувства част от този свят, дори и никога да не е стъпвал там. Читателят като че ли поема възторга на автора и се чувства също като него завладян от този град и от мечтата да го посети.
Книгата има и огромно познавателно значение с многобройните факти, които могат да бъдат научени от нея ей така, неусетно - като част от забавлението, което представлява за читателя четенето на книгата. А това, че Париж може да се види през очите на толкова много известни, не така известни и напълно неизвестни личности е наистина една оригинална и прекрасно реализирана идея!
Никога не сме били в Париж, но тази книга събуди любопитството ни и породи мечтата да го посетим, да опознаем лично тайните му и да изпитаме радостта от живота така, както авторът я е изпитал.
Париж като че ли стана и наш...

Филолог

Книгата ме впечатли с подпластовия паралел между двата свята. Потресе ме историята с проститутката Галина. Колко малко знаем ние, българите ,за това, което става у нас?

Българка в Paris

Много добра книга, написана с изключителна чувствителност и истинска любов към този град. Писателят ни кара да мечтаем, дори и тези, които вече познаваме доста добре Paris. Браво и за социалните нотки в книгата.
Дано те да бъдат усетени от нашите псевдополитици, но най-вече от обикновените хора, за да знаят, че властта не е кокал, а отговорност. Дано!

Читателка

Отдавна не бях чела толкова хубава книга с уникално съдържание. Тази книга трябва да се прочете от всеки българин, а защо не и от французите. Удивително е как авторът е успял да се добере до
такава информация за този великолепен град, както и за живота на българите в Париж.
Писателят има за събеседници такива хора, които са истинско богатство, затова и не исках книгата да свършва.

Красимира 67

Възхитена от думите при представяне на книгата, обгърната от старите ми НЕЗАБРАВИ усещания , от уникалността на Париж, подкрепям писателя с 10 и заживявам с Мечтата си – аз, българката,
някак си да се докосна до мечтата си да се почувствам парижанка в България.

Няма коментари: