ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

сряда, 2 юни 2010 г.

В най-бедната страна има най-много богати?!?

В най-бедната страна има най-много богати?!? Но няма и грам солидарност!

СТРАНАТА НА НЕОГРАНИЧЕНИТЕ /ЗА НЯКОИ/ ВЪЗМОЖНОСТИ

Да, тази страна е, познахте, нашата мила татковина! Къде го има това в света – хем да имаш най-бедното население, хем непрекъснато една малка прослойка от хора, миропомазани от закона и Всевишния сценарист на прехода, непрекъснато да трупат ли трупат "кърваво" богатство.
Икономистът от „Отворено общество” Боян Захариев предоставя данни, които стряскат. Само за периода от 2005 до 2008 г. разликата в състоянието между бедни и богати у нас се е увеличила най-много в Европа - цели два пъти!!! И сега богатите са по-богати около седем пъти от бедните!!!
Но, внимание – кой е бил премиер през това "кърждалийско" време? Ами, да, Станишев? Че как така? Как така това страшно ограбване е станало тъкмо по времето на „социалния” президент Първанов и на премиера–„социалист” Станишев? Че нали те дойдоха на власт, за да въздадат справедливост социалистическа, да помогнат по един или друг начин на собствения си беден електорат? А какво излиза? Че те са "таковали" майката на този прост и тъп, според самите социалисти, електорат, че са предоставили възможност на ония, миропомазаните, отново да се облажат? А пък бабичките, дядовците и чугунените червени глави, макар и бедни като църковни мишки, са си наши,те няма къде да отидат, един-два лозунга, малко кръвчица от рода на "как така ще ни вземат властта" и те,горките, пак за нас ще гласуват – да, така са си казвали, а и казват „социалните” президент и премиер. И расте ли расте огромната разлика между богати и бедни в България.В страната, където най-силно се тръби, че цари социален порядък, хубава дума, нали?
Ако това богатство беше, а и ще бъде постигнато по честен начин, не бих писал този материал. Но всички знаем как то е дошло – просто избрани наши хора заспаха бедняци, а се събудиха крезове.
Но аз ще ви дам друг пример. И то не "социалистически", а "капиталистически".
Ето какво значи истински богаташ.
Предоставям цитат от блогопространството, който преди време съм запазил. Извинявам се на създателя на този блог, но пропуснах да отбележа името му и сега го спомеинавам само така, дано да не ми се сърди.
Та ето и редовете за един от най-богатите хора на планетата.
Вижте какво прави той.
И се попитайте – дали е възможно подобно нещо у нас? Разбира се, че не възможно.
Но пък са възможни други неща. Като по-горните данни от „Отворено общество”.
Което ни прави ни повече, ни по-малко просто една бедна, туземска Кукерландия със свои и единствени в света закони, алинеи и параграфи, скарани с елементарното човешко достойнство, където няма и грам, ама и грам, справедливост. Тоест няма държава.
Ето и цитата:
„ Чък Фийни е още един ветеран от ерата на Голямата депресия, чието мото е: “Захванах се с това, за да работя усилено, а не за да забогатея.” Съоснователят на Duty Free Shoppers разполага с милиарди, но не притежава кола, нито къща и не говори за огромната си филантропска дейност. Той е дарил над 4 млрд. долара на различни инициативи, свързани с деца в неравностойно положение, и за здравеопазване, като през цялото време прави непосилното, за да запази анонимността си като дарител. Когато е запитан защо се вози в метро и раздава парите си, той припомня: “Не можеш да занесеш нищо със себе си в гроба”.
Без коментар, нали? Само ще спомена,че Станишев „оряза” голяма част и от малкото социални права на бедните. Които обаче, сигурен съм в това, утре на избори пак ще гласуват за него, тоест за „любимата” партия…
Нещо, което също никъде на друго място в света не се среща. Те те душат, а ти гласуваш за тях! Да, Кукерландия, Кукерландия… Която обаче същите тези нобогаташи и техните лакеи от медиите ни карат да обичаме, разбира се, така, както те предпочитат да я обичаме. От нас – обичта,безрезервната,струяща отвсякъде обич, а от тях – лапането и трупането. И когато им напишеш няколко реда като горните, те веднага скачат – родоотстъпник, ти не си никакъв патриот, няма по-хубава страна от България. Майстори са тези "патриоти" на лепенето на етикети - така-а-а,със страст, с кеф...Важното е нещата да си вървят по старому. И резултатът е ясен - да, няма полъх в тази държава.
Ами как ще има, след като само в нея могат да виреят толкова студени, нагли, цинични и лакоми същества като този измислен днешен „елит” български! Страна, в която всички виждат, че бялото е черно, но всички си траят, всеки гледа по някакъв начин да прекара другия, това с "прекарването" си е чисто нашенски, български спорт, който няма аналог във вселената… А същевременно навсякъде се шири простотия,простотия до шия, чалга до отмаляване в Чалгария. Колкото повече чалга, толкова повече кеф...И тогава шашардисаният електорат тръгва на следващите избори пак като стадо – дий, воле, дий! И остенът се впива, боли, ама сладко боли, хубаво боли… По български.
Солидарност – забравената бг-дума!Айде бе, ще ми се правят на модерни! Каква солидарност,бе? Та тоя народ иска само бой и ...!Ето, това е истинското верую на тези новобогаташи, които обикалят света с частни самолети, с неземни красавици, с рояк клакьори-журналисти, които са забравили най-важното качество на професията си - почтеността към думичката "солидарност"! Чиято липса ни обрича наистина на забрава – като народ и като държава.
Да,това е.

2 коментара:

САНДО каза...

"Яхането", Димо, ни е любим национален спорт. И ако на олимпийските игри съществуваше дисциплината "Яхни ближния", то ние, българите, щяхме непременно да грабнем златото. А в рОдината такова яхане пада, че на човек свят да му се завърти - от край време си се яхаме за "добър ден" и хич не ни пука. Дори и Левски е бил предаден
от видния "ездач" Димитър Общи.

В наши дни пък си имаме други такива безскрупулни типове, които са готови на всякаква мерзост, за да пребъдат на гърба на обикновените хорица.

Един твой познат, български емигрант в Париж, беше разказвал как веднъж по време на почивка в България отишъл на "шоуто" на Суави. По време на една от паузите се приближил да поздрави "изтъкнатия шоумен" и да си поприказва с него. Та, тогава се осмелил да му зададе следния въпрос : "Защо, аджеба, С.Трифонов не се възползва от своята популярност, за да вдигне нивото на медиите, а оттам и общото интелектуално ниво на плебса, ами се задоволява да пуска евтини майтапи на фона на чалга и разголени псевдо-танцьорки?" Отговорът на С.Тр. така го стъписал, че емигрантът си седнал на задника и до края на предаването гледал с невиждащи очи нейде над темето на плешивия гуру. "Ти и луд си бе, мой човек, не виждаш ли какви простаци са всички тия тука? На тях им трябва простащина, а на мен - да печеля пари!"

Ей това е, цялата държава се организира около играта "прескочи кобила". А на народа - дупе да му е яко!

Анонимен каза...

Да,Сандо,прав си.Тъжното и страшното е и това, че ние,българите,вече ставаме и вносители на нашенското си усещане на нещата. Какво имам предвид? Ами това,което съм го писал и в предишнаия ми текст н блога ми. Става дума за това, че наскоро бях свидетел как на едно място в Париж се дискутираше коя от чалга-певиците да се покани за концерт.И на моето възмущение с това ли ще изненадаме приятно французите, ми бе отговорено - е,да,ама тя пълни залите,ще дойдат студенти, друг път сме го правели същото,залата беше пълна, а и французите започват да харесват чалгата,ще видиш.
Така ми казаха "корифеите" по този род мероприятия, но аз не им повярвах, а и не искам да им повярвам. защото от десетките ми срещи в България, а и в чужбина при обсъждане на моите "парижки" книги, аз се срещнах с много наистина свестни българи от различни възрасти. Те обичаха и обичат красивото,имаха усет към истински стойностното в живота и света. Кое обаче не им дава възможност да го проявят това свое усещане? Коя и каква е тази система,която толкова години души моя народ и все го тласка към пълно опростачване. А сега вече и работи за "износ" на това опростачване? Ето,за това си струва да се помисли,Сандо. Дано поне вие,младите,да имате късмет в това "разгадаване",стискам ви палци!Пък и колкото ни е по силите, дай Боже,хора като мен ще ви помагаме!
За да няма повече български деца, като това момче,което години наред е живяло с подменена идентичност в Америка,един от мотивите за което,според приемния му родител, било неговото нежелание да бъде българин - не искам да бъда българин, защото в моята родина, за да спечелиш нещо, трябва да е на гърба на другиго, а не с честен труд и начин! По-голяма присъда над едно общество на далаверата аз не зная. А ти?
С поздрав: Димо Райков