ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

петък, 2 май 2014 г.

в. "Монитор" - Димо Райков свали маските на емигрантите


Димо Райков свали маските на емигрантите

Новата му книга поразява с красноречие и обективност


ЛЮДМИЛА ГАБРОВСКА
03.05.2014Тъжно е да четеш новата книга на Димо Райков, но нищо не може да те накара да спреш, преди да стигнеш до последната страница. Всеки ред носи удоволствие заради искрения и точен изказ. А проницателността на писателя е брилянтна: той е видял и пресъздал поразително ясно капаните, които сами си поставяме по пътя към равностойното ни приемане в Европа. Именно това прави „Диагноза: Българин в чужбина” (ИК „Хермес”) една от най-истинските книги, излизали напоследък. За нея Димо Райков разказа първо пред читателите на в. „Монитор” миналата година, че тя е най-изстраданата му творба, плод на наблюденията му през последните години, откакто живее в Париж.
Съдбата го среща с различни личности: духовни аристократи и морални пигмеи; щедри и стиснати; арогантни и скромни. Те оживяват в есетата му, които отразяват съвременната народопсихология. Писателят разказва защо първото правило във френската столица е: „Видиш ли българин – бягай!”; как наши сънародници мамят властите, получавайки жилища и помощи „на аванта”; защо сме прословути с тарикатлъка и чиновническото безхаберие...
Особено актуални са разсъжденията на Димо Райков за проблема, върху който акцентират все повече психолози и социолози: оскотяването. Това превръща книгата му в огледало, което показва много точно комично-печалните последствия от българския преход. Красноречието и талантът на писателя са познати на многото му читатели от предишните му творби: „Пансионът”, „55 тайни на Париж”, „Кестени от Париж”, „Реката на смъртта”.


Няма коментари: