ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

понеделник, 23 март 2015 г.

НАШ ПИСАТЕЛ УЧАСТВА В ДЕФИЛЕТО НА РАЗГНЕВЕНИТЕ АВТОРИ В ПАРИЖ


За първи път в един от най-авторитетните и големи салони на книгата в света - Салона на книгата в Париж, се проведе уникално дефиле-марш в защита на писателя.
Участващите около триста писатели, преводачи , илюстратори издигнаха лозунга "Без автори няма книги". Те дефилираха между щандовете, изразявайки протеста си срещу опита чрез някои предложения на Европейския съюз да се намали и без това мизерното заплащане на авторския труд.
Това, което притеснява писателите и предизвиква безпокойство е обсъждания в момента Проект на ЕС за хармонизация на законодателството по отношение на авторското право в страните-членки. В случая във Франция ДДС-то да стане от 5,5 на 20 процента.
Председателката на постоянния съвет на писателите Валентин Гоби напомни факта, че 69 процента от авторите във Франция получават по-малко от десет на сто от коричната цена на книгата, а 19 процента от тях - и под пет на стосто.Тоест един автор за една продадена книга получава колкото струва една багета.
В този протест участва и българският писател Димо Райков. Неговите думи,че ДДС на българската книга е вече години наред 19 процента предизвикаха недоумение сред французите от търпението на българите.
Когато дефилиращите наближиха Голямата сцена на авторите, където в момента говореше Ерик-Емануел Шмит, той прекъсна представянето си ,казвайки:"Аз спирам, не само защото не мога да надвикам протестиращите, но и защото споделям техните идеи."

Няма коментари: