ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"

ИЗЛЕЗЕ НОВАТА МИ КНИГА "ДИАГНОЗА: БЪЛГАРИН В ЧУЖБИНА"
(за повече информация кликнете върху снимката)

петък, 20 февруари 2015 г.

МАФИЯТА В ДУШАТА НИ…


Гледам и слушам предаване по Нова телевизия и виждам докъде вече е стигнало, колко дълбоко е загнило нашето общество, колко е страшно да живееш и работиш, но и да учиш в България.
Мафия, мафия, мафия…
Но мафия и в душите ни…
И то в тези на най-младите ни деца.
Страшни факти.
Хиляди левове от Европейския съюз, давани на нашите университети уж за стажове, а сред тях и толкова фиктивни. Има стажове, има на документи,всичко е законно, договорите са попълнени, подписи има, че и студентите са получили възнаграждението за присъствието си. А всъщност се оказва, че те са отсъствали. Защото, например, шефката на фирма за козметични услуги изобщо не била виждала студенти, а имало, по документи, рабира се, вече хиляди студенти, които били на стаж при нея?!?
70 хиляди платени стажове, колко от тях са фиктивни, преподавателите вдигат рамене, имало си лица, които обучавали студентите, те знаели, ние само подписваме договорите, ама дали са фалшиви тези договори… Никой не знае, представяте ли си?
Гледам лицата на „участниците” в схемите, изтръпвам от спокойствието, с което тези деца лъжат. Ама яко лъжат! Без да им трепне окото.
Ето, студент, който изобщо не е бил на стаж в една фирма, лъже и маже по телефона, учех компютър, при един Кънчо… Да, дори и казва името на служителя, при който уж е бил на стаж. А такъв служител изобщо няма. но на нашенеца студент не му пука, дори е получил парички за уж проведен от него стаж?!?
И когато управителката на споменатата по-горе фирма за козметични услуги му се представя, и му казва - как така през целия стаж вие да не сте се запознали с мен, още повече аз съм съвсем малка фирма, в един салон сме всички, как така не сме се виждали цял месец, оня изведнъж зацепва, запелтечва…Обаче пак не се предава – а, така ли? И затваря телефона – оставете ме на спокойствие, имам да уча… Младо момче, а изпечен лъжец и крадец. И ние от този ще очакваме да възкресява България!
И най-страшното – младите смятат, че нищо лошо не е станало. Просто такъв бил животът в България…
А ние ще правим нови партии, ще подписваме петиции за спасение на Странджа, на морала ни…
А то всичко е загнило, загнило вече до кокал…
Да, хиляди пъти съм благодарен, че тръгнах към белия свят. Макар и на тази възраст. Не че тук проблемите са малко. Но такова чудо, каквото е в България, никъде на друго място няма.
Да си още студент, а да си вече изграден лъжец и мошеник…
И всички вдигат ръце – и университетски преподаватели, и министерство… Пък и майната им на тия парички, нали не са наши, нали Европейският съюз ги дава…
Е, за какво тогава говорим? За каква държава? За какъв морал…Крадат като за световно, и то студенти, и то преподаватели…
Ами как плагиатстват? Тук кой ще разрови?
Ужас – където и да поразровиш в България, мирише. Уф, как само мирише…
Но иначе…
О, иначе сме най-великите, най-красивите, най-умните…
Въобще „най-”…
Да, „най-”…
Димо Райков

Няма коментари: